Hva leter du etter?
Portrett av Audun Landmark stående foran platesamling

Plateprat med Audun Landmark

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Audun Landmark.

Hei!

Om noen spanderer i baren. Hva drikker du?

Jeg er en enkel sjel, tar en gjerne Lervig pils, takk.

Beskriv deg selv med minst 5 ord.

Halvgammel mann med plater i stuen.

Om du skulle valgt et pseudonym/artistnavn?

Au`Dun Dyne.

Portrett av Audun Landmark. Svart/hvitt. Foto.

Hva blir tittelen på din selvbiografi?

«Jeg har ikke glemt deg, det har bare vært veldig, veldig travelt med ting og tang og livet i det siste».

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?

Huff. Jeg er veldig dårlig / håpløs på dansegulvet og mye av det jeg hører på er i grunnen veldig lite dansegulvete. Min DJ erfaring var stort sett knyttet opp mot å spille garage- og punkrock for folk som satt og drakk øl eller ventet på en konsert av samme slag. Men jeg innbiller meg at for eksempel "Throwaway Style" av The Exploding Hearts er sikkelig god danselåt. Ellers så er det vel bare å sette på "Fugledansen" eller "Macarena".

Hva er ditt forhold til Bibliotek/Musikkbiblioteket?

I mine tenåringsår på 90-tallet var biblå et sted jeg ofte dro for å sjekke ut musikk og bøker jeg var nysgjerrig på, hadde lest om eller blitt namedroppet av noen helter. Nå har jo internett erstattet mye av akkurat den jobben, men benytter meg fremdeles av biblå med jevne mellomrom for å låne musikkbiografier.

Hva kjennetegner en god platebutikk eller musikkbibliotek?

Nerdete folk bak disken som er jevnt fordelt mellom de som liker «det gamle» best og de som kun hører på den nye EP-en fra noe stilig utenlandsk. Godt og spennende utvalg er jo en selvfølgelighet.

Platebutikker bør heller ikke være for store, det blir fort litt overveldende, men heller ikke så små at en føler en MÅ snakke med betjeningen.

Men viktigst av alt: Entusiastiske beskrivelser på post-it lapper. En av fjoråets beste album, Brainwaltzeras Itsame, var totalt ukjent for meg, men kjøpt utelukkende pga. den halve stilen som var festet på plastcoveret. Hjalp med fint albumcover også. I disse tider hvor en har hørt «alt» på forhånd, er det kjekt å kjøpe plater på instinkt av og til.

3 favorittalbum?

Du spør heldigvis ikke om topp 3, for det er jo en umulig øvelse. Dette er 3 av ørten favoritter som dukker opp i hodet:

 • Unwound: Leaves Turns Inside You
 • Ian William Craig: Centres
 • Marvelous Mark Crushin’

3 favorittlåter?

 • Sonic Youth: "The Diamond Sea»
 • The Marked Men: "Fix My Brain"
 • Horseback: "Blood Fountain"

Hva har du hørt på det siste?

Har nylig fundert meg frem til 2022s beste, og der troner blant annet Steve Fors It’s Nothing, But Still, Deathcrash Return og Antidawn av Burial. Ellers så går det bl.a. en del i de nye platene til Grand River, Marlene Ribeiro, The Necks og Civic for tiden

Undervurdert plate?

Kanskje ikke akkurat undervurdert, men Kim Myhr sin You/Me er den fineste norske platen på denne siden av 90-talls Motorpsycho, og burde befinne seg i ethvert møblert hjem.

En klassiker som du aldri har forstått deg på?

Gønns’n Apetite for destruction, men nå var jeg aldri noe særlig inne i den type rock heller så for å ta en plate jeg på et tidspunkt har kjøpt i god tro: The Aller Værstes Material Tretthet. Den er ganske fæl.

De 3 tøffeste/beste platecover?

Tøffeste? Det må vel være førsteplata til Ramones.

Best er vanskelig å svare på, men her er noen favoritter:

Motorpsycho Black Hole / Blank Canvas, Godspeed You! Black Emperor - Lift Yr Skinny Fists Like Antennas To Heaven og Mt. Eerie - Wind's Poem»

Har stor sans for Phil Elverum sine Mt. Eerie- og Mircophones-cover (og musikk). Han er jo en ekte multikunstner. DIY deluxe med nydelige, gjennomførte detaljer. GY!BE (og Constellation Records forøvrig) har litt av den samme uttrykket, en slags high-end punk estetikk.

BH/BC er god, men ikke den beste Motorpsycho LP-en, men har nok muligens det beste og mest passende coveret. Kim Hiorthøy er en helt. Vennligst ignorer den elendige «scannet CD cover med klistremerke» som ligger som cover på Spotify.

Hva betyr det visuelle ved et platekjøp?

Ganske mye, det gir jo albumet en ekstra dimensjon. Men jeg har mange stygge covere i hyllen, så musikken er naturligvis viktigst. Har også latt være å kjøpe plater pga. grimme cover. Også hovedgrunnen for karrierevalg og interesse for grafisk design.

Samler du på plater? Hvorfor?

Jau, men kjøper nok mindre enn før. Opprinnelig var det jo for å få høre på all den fantastiske musikken som ble utgitt. Nå er det kanskje mer vane, he-he. Jeg har egentlig ikke tenkt på meg selv som en platesamler, i den forstand at jeg må ha alle versjoner av den og den 7-tommer-en, kun førstepressinger og stadig på jakt etter «DEN» platen. Mer samler av god musikk. Og musikk er tilfeldigvis best på LP. Jeg er en album-mann og setter pris på en god helhelt, med låt-rekkefølge og god flyt, snu-pause og cover.

Favoritt blant fysiske platebutikker?

Favoritt, type ever? Kippers. Mye av grunnsteinene i samling og smak stammer derfra. Av nåværende burde jeg jo vært patriotisk å si Vinyl Palass, Consulatet og Blåveis, men har i grunnen ikke vært noe særlig på noen av dem. Noe jeg tar selvkritikk for og skal skjerpe meg. All ære til dem for å få platebutikker tilbake i byen. Nå kjøpes det stort sett plater på ferier, konsert eller fra nettbutikker, dessverre må en vel nesten si.

Ditt beste platekjøp noensinne?

Nei, altså, jeg har nesten bare gjort gode platekjøp. Godt platekjøp = bra plate. Samleverdi betyr ikke så mye. Kjekt med samleobjekt for all del, med det er ingen drivkraft.

Hva er den viktigste forskjellen fra da du begynte å samle på plater og hvordan det er nå?

Da jeg begynte var jeg en unge med ukelønn, og ny og gammel musikk måtte virkelig kjempes for, både å oppdage og få tak i. Begynte å kjøpe LP-er på slutten av 80-tallet, og gikk aldri over til CD-er (så langt det lot seg gjøre). Ting var litt mer spennende og uforutsigbart. Nå er nesten alt av musikk tilgjengelig til en hver tid, enten det er via strømming eller Discogs hvis du absolutt MÅ ha den.

Om du måtte velge:

Beatles vs. Rolling Stones - Sikkert verre dilemma for andre enn meg, men det må nok bli Stones. Begge har mye bra og mye drit, men Stones har "Gimme Shelter" og Their Satanic Majestes Request.

Penger vs. Berømmelse - Penger

Talent vs. Flaks - Talent

By vs. Bygd - By

Beat for Beat vs. Hver gang vi møtes - Beat for beat er jo helt grusomt, så da tar jeg Hver gang vi Møtes, men fint om jeg få bestemme hvem som skal komme.

Vinne Melodi Grand Prix vs. Øyafestivalen, spille på hovedscenen. Øya - Tror ikke det hadde kommet så mange for å høre på, så det kan fort bli litt rart, men jeg får vel gratis inngang og litt mat og drikke i tillegg.

Favorittsang på dialekt (ikke din egen dialekt)?

Honningbarna - "Avanti" eller en av de andre på Animorphs-plata. Fantastisk album!

Norges beste tekstforfatter/din favoritt? Tekster følger jeg egentlig svært lite med på, men kanskje hvem enn det er som skriver for The Good, the Bad and the Zugly. Festlige greier.

Favoritt TV-serie?

Andor på Disney+. SÅ BRA! Og musikken Nicholas Britell fortjener også skryt.

Vinyl, CD, kassett eller strømming når du spiller musikk hjemme? Om du skulle angi en omtrentlig % fordeling.

89% strømming, 10% vinyl, 1% CD.

Er du en lydfreak?

Nei.

Hva spiller du musikk på hjemme?

Technics 1210, telefonen, en NAD-forsterker og et par svarte høyttalere.

Om du skulle lagd en mixtape/spotifyliste til kjæresten for å hylle kjærligheten, hvilke 3 låter må være med?

 • Low - "Closer"
 • Adrienne Lenker - "Anything"
 • The Queers - "I Enjoy Being a Boy" (evt. orginalen til Banana Spilts)

Hvilke 3 plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 3 årene?

Oi… the covid years? Ble veldig oppslukt i Seefeel-re-pressene som kom i forfjor-isj. Det var et band som av en eller annen grunn hadde gått litt under radaren min.

Av nyere plater;

 • Julia Reidy Vanish.
 • KMRU Opaquer.
 • Rachika Nayar Our Hands Against the Dusk.

Noen ord om en fet spilleliste du vil dele?

Hva med «Chewy Chewy - Rock’n’roll klubb» - oppkalt etter og inspirert av et klubbkonsept noen venner og jeg hadde da jeg bodde i Bergen hvor vi spilte powerpop, garagerock, punkrock og den slags.

For litt mindre tyggegummi under skoen og hull i buksene, sjekk ut Sonic Infuser, en salig blanding av alle slags godsaker. Shuffle play for stadig lenger liste med åpen klasse.

Musikkbøker som du vil anbefale?

En av de siste jeg leste var Steve R Moores` Electric Wizards - A Tapestry of Heavy Music. Veldig kjekt om «heavy» musikk fra Helter Skelter til i dag. Føles litt som å sitte på pub og snakke om med kompiser om musikk.

The Jesus and Mary Chain: Barbed Wire Kisses av Zoë Howe og Sick On You: The Disastrous Story of The Hollywood Brats av og med Andrew Matheson er også utrolig underholdene om supre band.

Akkurat startet på Stuart Braithwaite (fra Mogwai) sine memoarer: Spaceships over Glasgow .Lovende så langt.

Favorittsitat?

Utini!

Minneverdig musikkøyeblikk?

Finnes mange minneverdige musikkøyeblikk. Veldig glad for at jeg dro til København i mai i fjor for å se Low, for det som sannsynligvis ble for siste gang; Mimi Parkers triste dødsfall i høst føltes litt som å minste en nær venn. Fantastisk konsert og et av mine all-time favorittband.


Beste konsert opplevelse?

Igjen, har mange «Beste konsertopplevelse». Swans på Folken i `95 peker seg ut som en liten minneverdig favoritt. Swans live er en stor, STOR opplevelse. Har sett de igjen flere ganger etter gjenoppstandelsen og få kan måle seg med den kraften Swans er live. Total utavdæsjælopplevelse!

Favorittfestival?

Heia Mablis! Måtte de få et langt og godt liv! Selv om bookingen kanskje ikke er helt etter min bok, skal en lete lenge etter en hyggeligere festival. Savner Numusic. Da jeg var i min beste «festival-alder», var Roskilde stedet.

Hvor vil du reise for å oppleve musikk?

Aldri vært der, men jeg kunne godt tenkt meg tur til Le Guess Who festivalen. Musikkprofilen der er veldig spennende, og virker å være ganske i takt med min smak.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?

Jeg er veldig glad i Star Wars.

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak?

Sikkelig bra og/eller sikkelig dårlig.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på?

Ja, det er sikkert, men i utgangspunktet er smaken min ganske "all over the place", og det blir jo ofte perioder hvor noen sjangere er mer dominerende enn andre.

Om du kunne ta med deg en musiker på en øde øy, hvem/hvorfor?

Øde øy er nok ikke noe for meg. Må være en som er handy og kan lage en båt fort, fange mat og tørre ta på og sløye fisk og sånn… Eller hva med Wooden Shjips, da jo allerede båten på plass. Få oss til land!

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken, og hva gjorde at du ble hekta?

Har vært glad i musikk så lenge jeg kan huske, egentlig. Pre barneskole husker jeg at jeg hadde en Best of Wings-kassett som var hyppig spilt, og Thriller var stor. Var stor fan av a-ha rundt første og andre klasse, som i løpet av barneskolen gled over til U2 og B-52s, som var de første bandene jeg kjøpte LP-er av. Hadde en liten norsk-rock-periode, hvor Raga Rockers var tingen. Band som Raga og U2 var ting jeg plukket opp fra eldre brødre. Kompisen min Gunnar sin onkel/musikkguru ga han opptakskassetter med mye mer alternative saker, og da spesielt The Jesus and Mary Chain. Mye som hørtes litt tamt ut etter det. Hva som gjorde at jeg ble hekta? Feedback, rufsete hår og fengende låter. What´s not to like?

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?

Begynte for alvor å bli sikkelig musikk interresert fra sånn 12-13-årsalderen. Dvs alle ekstra penger går til platekjøp og musikkblader. Utfra JAMC og Raga Rockers bar det i løpet av ungdomsskolen videre inn i Ramones, Stooges, punk og hardcore, shoegaze og annen såkalt «alternativ» rock. Var fjortis på tidlig nittitall, så ble superfan av Nirvana og Mudhoney. Men likte også mer tvilsomme ting som Red Hot Chili Peppers og Pearl Jam. Den største forelskelsen var Sonic Youth, som jeg fremdeles anser som et av tidenes beste band. Demon Box av Motorpsycho er essensiell. Så Motorpsycho på Zonen i `93, og ørene ble aldri det samme. Stor opplevelse!

Utover videregående ble mer av alt, med SY og Motorpsycho som de største heltene. Var heldigvis ikke så sjangertung, så Stereolab og My Bloody Valentine gikk hånd-i-hånd med Crypt Records type punkrock som New Bomb Turks og Teengenerate, noiserock, litt hiphop og gryende interresse for mer elektronisk musikk, post rock og mer abstrakte greier. Lo-fi indie som Eris’s Trip, Elliot Smith og Pavement stod også meget høyt i kurs.

Hvilken type musikk likte dine foreldre?

Klassisk.

Har musikksmaken din endret seg?

Den har nok mer utviklet seg enn endret seg.

Blir du lei musikk?

Nei.

Hva gjør du om du blir?

Forstår ikke spørsmålet.

Et musikalsk tiår som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin?

Det beste tiåret: 80-tallet. Det hadde vært gøy å sett 80s-utgavene av Sonic Youth, Dino Jr, Black Flag, Minor Threat, Fugazi og hele den «Our Band Could Be Your Band» greia. Viktig periode og veldig mange av mine absolutte favorittplater og -band stammer herfra.

Er du nostalgisk?

Ja, det vil jeg tro. Og svarene over her avslører vel litt nostalgi også. Blir vel det av å bli eldre og få masse spørsmål om ungdomstiden. Men musikkmessig så hører jeg mest på ny musikk, har stort sett alltid gjort det, noe platesamlingen bære litt preg av også. Den er ganske “disse likte jeg dette året», men når lister skal lages og plater og konserter skal rangeres blir det fort noe som satt sitt spor i tenårene/tidlig 20-årene. Koselig det.

Er det noe du har lyst til å lære deg?

Masse!

Er du forfengelig?

Nei, eller, jeg tenker det er greit at ting sånn halvmatcher og har formening om hva jeg kan gå i og at visse type klær seg teite ut, både på meg og andre, så kanskje svarer er tja.

Har du en tatovering du ønsker å vise?

Nei, ingen jeg vil vise. Har forsåvidt ingen tatovering heller, så måtte i så fall funnet en på noen andre å vist.

Er du en maksimalist eller minimalist?

Minimalistisk maksimalist og/eller omvendt.

Er du introvert eller ekstrovert?

Introvert

Hva begeistrer deg?

Det kan være så mangt. Noe løye, noe vakkert, en god smak, gitarlyden til Bardo Pond, god Star Wars… Og selvsagt god musikk.

Hva er du redd for?

Brann. Som i ild og røyk, ikke fotballklubben.

Har du hatt en interessant drøm i det siste?
Dårlig med det, dessverre.

Favorittdyr?

Dinosaurer.

Favorittmat?

Mm… mat. Nå fikk jeg lyst på dumplings.

Favorittsport?

Å drive med: Lavterskel innefotball. Det å prøve å treffe en basketball i en kurv er veldig zen.

Favoritt kjøretøy/transportmiddel?

Millennium Falcon.

Noe som du irriterer deg over?

Dårlig Star Wars, at 1-bussen ikke starter 1 minutt senere fra bystasjonen, russemusikk, folk som ikke klarer legge fra seg mobilen på kino, folk som ikke klarer legge fra seg mobilen sånn generelt, bilister og syklister (alt etter hvem jeg er selv), tekniske ting som ikke funker osv.

Noe du angrer på?

Det er det sikkert. I denne sammenhengen: Ikke dro til Kalvøya ‘95 for se Ramones. l mitt forsvar trodde jeg de kom til å spille på Roskilde helgen etter. Nå ville jeg ikke byttet ut Kalvøya for Roskilde, men skulle mer enn gjerne hatt sett Ramones før det var for seint.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk?

Leste mer før, med litt mer nerdete og/eller fanboy tilnærming. Musikkbøker og biografier er fremdeles det jeg leser mest av, men lar meg underholde der og da og så glemmer jeg halvparten jeg har lest etterpå.

Hvor oppdaterer du deg på musikk?

Internett, venner, nysgjerrighet.

Leser du musikktidsskrifter, hvilke?

Er en stund siden jeg leste musikkblader, men pleide å abonnere på Wire, Punk Planet m.fl. i «gamle dager».

Papir eller skjerm?

Kommer an på. Lesestoff på papir. Film og TV er best på skjem.

Nettsteder om musikk som du besøker ofte?

Aquarium drunkard er en veldig fin side.

Skjermdump av nettstedet Aquarium drunkard

Har du noe forhold til platebransjen?

Nei.

Har du noen personer som var viktig for din musikksmak?

Foruten venner og kjente, Harald Are Lund og Thurston Moore & Co.

Favoritt «dippe-dutt»?

Egentlig ikke. Er ikke så duppedittete av meg.

Hva er de viktigste inspirasjonskildene når du lager musikk?

Nå lager jeg veldig sjeldent musikk lenger, dessverre. Selv om jeg har et ønske om å kunne bruke mer tid på det. Har vel et slags primitivt frirockband gående, som kanskje heter Brugde, men det er såpass fritt at det fort går noen år mellom hver øving. Men det som inspirer meg der er høyt volum og band som Heavy Winged og Grey Daturas.

Favorittinstrument?

Gitar, den kan jo brukes til så mangt.

Akustisk eller elektrisk?

Elektrisk.

Falskt eller Auto-Tune?

Falskt.

Favorittprodusent?

Nei.

Favorittstudio?

Nei, så nerdete er jeg ikke.

Favorittplateselskap?

Tja… la oss si Kranky, Thrill Jockey og Drag City.

Beste/fineste sangen til en begravelse?

Ehm… Dead Moon - "Graveyard"?

Ellers kan det være greit med noe sikkelig, sikkelig fint:

Ramassess III - "Across the lake from where my heart shines".

Er det en musiker eller band fra Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet?

Njaaljos Lom er vel et Stavanger-band? Den plata deres er fantastisk!

Har du noe du vil spørre deg selv om?

Er du ferdig snart?

Alle sangene:

Mer Plateprat:

Linda Lamignan

2. feb. 2023

Plateprat med Linda Lamignan

Harald Harestad portrett svart/hvitt

4. okt. 2022

Plateprat med Harald Harestad

Arne Skage sittende med glass

19. jan. 2023

Plateprat med Arne Skage

Pete Johansen på scenen

16. des. 2022

Plateprat med Pete Johansen

Bård Sandnes spiller trommer

9. nov. 2022

Plateprat med Bård Sandnes

William Helvik på scenen med lue og gitar

22. feb. 2023

Plateprat med William Helvik

Sarah Hestness på scenen med gitar

14. okt. 2022

Plateprat med Sarah Hestness

Erik Eriksson på en vei foran en åker

9. jan. 2023

Plateprat med Erik Eriksson

Martyn Reed ved platespiller

20. des. 2022

Plateprat med Martyn Reed

Thomas Eiene

14. okt. 2022

Plateprat med Thomas Eiene

Bilde av Anna Klungre

12. okt. 2022

Plateprat med Anna Klungre

Ottar Stangeland med hatt

2. mar. 2023

Plateprat med Ottar Stangeland

30. des. 2022

Plateprat med Lasse Berheim

Priscila Serrano i studio med gitar og mikser i bakgrunnen

10. okt. 2022

Plateprat med Priscila Serrano

Sigbjørn Håland med instrumenter

21. sep. 2022

Plateprat med Sigbjørn Håland

Portrett av Emilie Eie

3. nov. 2022

Plateprat med Emilie Eie

Gunhild Seim stående ved et tre

16. nov. 2022

Plateprat med Gunhild Seim

Bård Halsne stående ved hus

4. sep. 2022

Plateprat med Bård Halsne

Sleepyard på scenen

23. jun. 2022

Plateprat med Oliver Kersbergen

Anita Høyvik i stua si. Foto: Olav Iroko Høyvik-Woode

25. aug. 2022

Plateprat med Anita Høyvik

Svein Brunstad ved miksepulten

2. aug. 2022

Plateprat med Svein Brunstad

Simon Harmer sittende på seng

30. jun. 2022

Plateprat med Simon Harmer

Guttorm Andreasen foran fjellvann

4. okt. 2022

Plateprat med Guttorm Andreasen

Portrett av Ida Collett Belle foran murvegg

28. nov. 2022

Plateprat med Ida Collett Belle

Vikram Prince Rai i sofa

9. feb. 2023

Plateprat med Vikram Prince Rai

Svein Erik Fylkesnes fotograferer i en åker

26. jan. 2023

Plateprat med Svein Erik Fylkesnes

Hein Frode Hansen på scenen

16. feb. 2023

Plateprat med Hein Frode Hansen

Liva Austad Sværen på scenen på Wembley foto Rory Barnes

13. des. 2022

Plateprat med Liva Austad Sværen

Anders Svendsen Almesveen utenfor Tou Scene

2. jan. 2023

Plateprat med Anders Svendsen Almesveen

31. okt. 2022

Plateprat med Pål Asle Pettersen

Bilde av Knut Jonas Sellevold, foto: Dominik Binegger

12. sep. 2022

Plateprat med Knut Jonas Sellevold

Foto: Agnes Rokkan

11. okt. 2022

Plateprat med Lars Arne Lindland

Frode Felipe Schjelderup

21. nov. 2022

Plateprat med Frode Felipe Schjelderup

2. mai 2020

Plateprat med musikkarkeologen fra Stavanger

Lotte Løkeland Hovda ved platespllere på utested

27. okt. 2022

Plateprat med Lotte Løkeland Hovda

Inge Engelsvold. Foto.

8. mar. 2023

Plateprat med Inge Engelsvold

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙