Hva leter du etter?
Bridgerton En hemmelig allianse forside

Bok som passer å lese sammen med Bridgerton

SPØRSMÅL: "Hei. Jeg skal skrive fordypningsoppgave nå i høst, og er litt usikker på hvilke bøker jeg skal velge. Jeg har valgt Familien Bridgerton - En hemmelig allianse, men vet ikke helt hva jeg kan sammenligne med. Jeg ønsker å bruke den spesielt med tanke på hvordan synes på ekteskap for eksempel har endret seg til i dag. Og trenger derfor innspill til en bok jeg kan bruke i motsetning."

SVAR: Det høres ut som en god idé. Kjærlighet og ekteskap er jo selve kjernen i Bridgerton-bøkene, etter hva jeg har forstått. (Jeg har ikke lest noen av dem, og heller ikke sett Netflix-serien.)

En fordel for deg med å velge disse bøkene er at de er skrevet i vår tid, men handlingen foregår på tidlig 1800-tall. Det hadde vært interessant å sammenligne framstillingen av ekteskapet slik Bridgerton-bøkene framstiller det, med litteraturen som faktisk ble skrevet på den tiden.

Jeg vet ikke om læreren din krever at en av bøkene må være norsk, i så fall er det ikke så mye å velge blant fra tidlig 1800-tall. Hvis det ikke er et krav, ville det vært veldig interessant å lese Bridgerton opp mot Jane Austen. Alle hennes bøker handler om det å finne seg en ektemake, men romantikk i vår forståelse av begrepet spiller en ganske liten rolle. Det dreier seg mer om å finne «et godt parti», altså å gifte seg med noen som har penger. Jeg leste alle Austen-bøkene i fjor, og Stolthet og fordom er nok den som egner seg best, klikk for å lese artikkelen.

En norsk bok å lese opp mot Bridgerton kan være Amtmannens døtre av Camilla Collett fra midten av 1800-tallet. Enda litt senere har Amalie Skram skrevet flere bøker om kvinners stilling i ekteskapet og kjærlighetslivet. Hvis du leser en bok som Forrådt, vil du finne en helt annen innfallsvinkel til ekteskapet enn i Bridgerton. (Dessuten er Forrådt av Amalie Skram temmelig tynn!)

En mulig problemstilling uansett hvilken bok du velger, kan være «Hvordan skildres ekteskapet i romanene Bridgerton og Stolthet og fordom/Amtmannens døtre/Forrådt?». Da kan du undersøke hvordan miljøskildringer, personskildringer, fortellerstemme/-stil osv. til sammen sier noe om dette, og drøfte forskjellene mellom romanene.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙