Hva leter du etter?
Alt inkludert av Marit Eikemo

Fordypningsoppgave om Marit Eikemo og Amalie Skram

SPØRSMÅL: Hei! Jeg skal begynne på fordypningsoppgaven i norsk nå snart. Jeg har bestemt meg for å ta utgangspunkt i boken Alt inkludert av forfatteren Marit Eikemo. Hun har fått Amalie Skram-prisen, fordi hun skriver i Amalie Skram sin ånd.

Jeg tenkte derfor det kunne vært en ide å sammenligne boken Alt inkludert med noe Amalie Skram har skrevet, og formulere en problemstilling ut av dette. Har dere noen forslag til verk av Amalie Skram som har noenlunde samme tema som Alt inkludert? Hva kunne eventuelt blitt en problemstilling? Takk for hjelp på forhånd!"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Du har et fint utgangspunkt – å utdype parallellene mellom Marit Eikemo og Amalie Skram kan bli til en spennende fordypningsoppgave, og jeg vil foreslå å sammenlikne Alt inkludert med Sjur Gabriel, første bind i Hellemyrsfolket (1887-1898).

Ved første øyekast er dette to svært ulike romaner, men likevel finnes det tematiske forbindelser mellom dem, først og fremst knyttet til utenforskap; ensomhet, aleneforelderskap, og (relativ) fattigdom og nød.

Kanskje du kan undersøke dette utenforskapet i problemstillingen din, og spørre hvordan den viser seg i Alt inkludert og Sjur Gabriel? Og slik komme inn på hvordan Eikemo og Skram på ulike måter retter søkelys mot de menneskene som lever i utkanten av samfunnet, av fellesskapet, og hva de to forfatterne oppnår ved å fortelle disse historiene – hvordan Alt inkludert og Sjur Gabriel kan karakteriseres som samfunnskritisk litteratur. 

Vi får mange spørsmål fra elever som vil skrive fordypningsoppgave om Amalie Skram, kanskje kan noen av de svarene være til hjelp, se under. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙