Hva leter du etter?
Ord på S av Guro Hoftun Gjestad

Fordypningsoppgave om sorg og kjærlighet

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har fordypningsoppgave nå i januar om en eller to romaner. Den er en muntlig oppgave. Jeg har lest en bok som heter Ord på S som handler om kjærlighet og sorg, men jeg sliter med problemstilling. Tenker å lese to bøker, men vet ikke hvilken bok er bra til å sammenligne."

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! Kjærlighet og sorg er to temaer som vi ofte finner side om side i litteraturen, for det finnes så mange grunner til at kjærlighet kan føre til sorg.

Vi har en liste over bøker som handler om sykdom, sorg og død, den ligger her: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/Emneliste/Boeker-om-sykdom-sorg-og-doed

Flere av bøkene på den lista kan passe godt å lese sammen med Ord på S. En av dem er Verden utenfor av Marita Fossum, som er en kort roman om det å elske noen mens livet går mot slutten. Levi Henriksens roman Så lenge himmelen er over jorda handler om noe av det samme.

En mulig problemstilling til oppgaven din kan være: Hvordan skildres temaet sorg i bok A og B?

Da kan du ta for deg hvordan synsvinkel, miljøskildring, personskildring, språklige virkemidler osv. bygger opp rundt dette temaet i bøkene. Opplevelsen av sorg og smerte vil variere fra person til person og fra den ene situasjonen til den andre. Prøv å komme tett på temaet i hver av bøkene. Da tror jeg du vil se at bøkene også kanskje skriver om litt ulike typer sorg og smerte.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙