Hva leter du etter?
Fra TV-serien Normal people etter Sally Rooneys bok

Hva skal jeg fordype meg i?

Det finnes mange muligheter når det gjelder valg av emne og tekster til fordypningsoppgaven, men selv om mulighetene er mange, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil fordype seg i.

Det finnes mange muligheter når det gjelder valg av emne og tekster til fordypningsoppgaven, men selv om mulighetene er mange, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil fordype seg i.

Vi vil prøve å hjelpe deg på vei, og har laget en oversikt med emner vi vet er populære og som egner seg til en fordypningsoppgave i norsk (tidligere kalt særemne). Her finner du tekster som kan være interessante, spennende og kjekke å fordype seg i. Du finner både nye og gamle tekster. Et godt tips når du skal i gang med å lage problemstilling, er å tenke gjennom hva du ser for deg at du skal finne ut ved å velge de tekstene du har valgt.

Hvis du vil du jobbe med sjangerstudium kan du finne artikler og videoer om de ulike sjangerne her.

Send oss e-post om det er emner knyttet til fordypningsoppgaven som du vil vi skal lage film om. Vi setter stor pris på alle tilbakemeldinger!

Ta også en titt på andre anbefalte nettsteder og tips i lenkene nederst i saken.

Hvis du har lyst til å lage fordypningsoppgave om bøker som har blitt filmatisert, kan vi anbefale nettsidene til Bergen offentlige bibliotek. Her finner du blant annet en fin oversikt over filmatisert norsk litteratur. Velger du å fordype deg i adaptasjon, for eksempel fra bok til film, er det viktig at du setter deg inn i både litterær analyse og analyse av film. Du kan også finne en artikkel om temaet her.

Hvordan gjennomføre et emnestudium?

Dersom du jobber med et emnestudium, er det viktig å huske at det er boka eller bøkene du velger å fordype deg i, den litterære teksten, som skal være i sentrum i oppgaven din.

Du skal altså ikke fordype deg i et tema generelt, men fokusere på hvordan temaet kommer til uttrykk i teksten, for eksempel ved hjelp av litterære virkemidler. Det er også viktig å gjøre rede for temaet via faglig analyse og tolkning: Hvorfor og hvordan kan du påstå at for eksempel kjærlighet ser ut til å være temaet i teksten? Hva har dette temaet med kjernen i teksten å gjøre?

Det er viktig, og ofte er det til og med påkrevd, at du bruker sekundærlitteratur i oppgaven. Sekundærlitteraturen det her er snakk om, er fagbøker om litteratur. Det kan for eksempel være bøker/artikler om litterær analyse, om en relevant litterær epoke e.l. Husk at du skal analysere boka/bøkene du velger deg, altså primærteksten (hovedteksten) din. Da er det viktig at du bruker relevante fagspråk og begreper på riktig måte. Det er lurt å både bruke norskboka di og andre sekundærkilder for å finne disse begrepene. Du kan lese mer om sekundærlitteratur her.

Viktige spørsmål å stille til den litterære teksten og emnet

Hvor i boka kommer temaet spesielt godt frem/ hvilke avsnitt bør jeg velge ut og analysere grundigere?

Hvordan belyser forfatteren temaet i boka? Bruker han for eksempel noen litterære virkemidler for å fremheve temaet?

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙