Hva leter du etter?
Et dukkehjem av Henrik Ibsen bokforside

Fordypningsoppgave om Et dukkehjem av Henrik Ibsen og Ballstemning av Alexander Kielland

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg driver med særemnet mitt i norsk nå og jeg har valgt Et dukkehjem av Henrik Ibsen. Jeg er ikke helt sikker på hva slags problemstilling jeg ønsker for oppgaven, men jeg vet at det hvert fall skal handle om kvinner og kvinners posisjon i samfunnet/ekteskapet (kvinneundertrykkelse). Jeg skal velge en novelle som jeg kan bruke til å sammenlikne med Et dukkehjem, men jeg vet ikke hvilken jeg skal bruke. Håper dere kan bidra med noen gode tips."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

En novelle som kan passe godt å lese til oppgaven din, er Ballstemning av Alexander L. Kielland. Han skrev samtidig med Ibsen, og Ballstemning tilhører den samme perioden som Et dukkehjem, nemlig realismen. Forfatterne skulle sette problemer under debatt i tekstene de skrev, og forandre verden på den måten, for å si det litt enkelt.

Et dukkehjem og Ballstemning handler om kvinnerollen på slutten av 1800-tallet, og om ekteskapet som institusjon. Men ikke bare det. Hvis du går tett på tekstene vil du oppdage at det er forskjeller mellom hva Ibsen og Kielland kritiserer, og mellom hovedpersonene i de to tekstene.

En problemstilling til oppgaven din kan for eksempel være «På hvilken måte er Et dukkehjem og Ballstemning typiske for den litterære epoken realismen?». Husk at litterære epoker bare er generelle merkelapper. Det kan godt hende du finner trekk ved Et dukkehjem og Ballstemning som er utypisk for realismen, og da bør du nevne det i teksten din.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Se høyremargen for svar på andre spørsmål vi har fått om dette stoffområdet.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

-Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙