Hva leter du etter?
Et sukkehjem av Henrik Ibsen, forside

Fordypningsoppgave om Et dukkehjem og En folkefiende

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg skal nå skrive fordypningsoppgave i norsk, og det jeg har valgt å fordype meg i er Et Dukkehjem og En Folkefiende av Henrik Ibsen.

Jeg har da tenkt til å sammenligne disse, finne likheter og forskjeller og se hvordan stykkene er typisk for realismen som litteraturhistorisk epoke. Vil nok også skrive kort om Ibsen selv, både liv og forfatterskap.

Spørsmålet mitt da er om dere har noen gode tips og råd, det trengs! Er det noe jeg MÅ inkludere, som dere vet om? Er det noe som er ekstra spennende som jeg kan skrive om ved denne "problemstillingen"?

Håper på svar!"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål. En stor jobb er å finne ut hva og hvem man vil skrive oppgave om, og her er du allerede kjempegodt i gang.

Du har valgt å fordype deg i et litterært emne, og ut ifra det du skriver kan det virke som om du ønsker å gjøre et periodestudium hvor du spisser oppgaven inn på den litterære perioden, realismen, som Henrik Ibsen skrev i.

I tillegg til å se på likheter og ulikheter mellom stykkene og hvordan de er typiske for den litterære perioden, kan det for eksempel også være interessant å kort trekke inn annen kunst og kultur i samme periode og sammenligne litt med disse. Er stykkene til Ibsen typiske for datidens tidsånd, eller skiller de seg ut?

Mer spesifikt kunne det vært interessant å sett litt nærmere på kritisk realisme, hvor Ibsen tilfeldigvis var et kroneksempel. Realismen startet med såkalt poetisk realisme, altså at man ønsket å skildre virkeligheten med hverdagsliv og vanlige folk. Kritisk realisme vokste videre fra dette, hvor forfatterne ikke bare ønsket å skildre virkeligheten, men også å kritisere eller skape debatt rundt ulike realiteter eller problemer i samfunnet. Henrik Ibsen gjør dette i En folkefiende og Et dukkehjem, hvor han ble regnet som kontroversiell, så det er to gode eksempler du har valgt her.

Videre kunne du kanskje også diskutert om hvorvidt de to stykkene med deres samfunnskritikk også kan være aktuelle og/eller kontroversielle i dag?

Håper dette var til noe hjelp - se lenkene under for mer om Ibsen og fordypningsemne. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙