Hva leter du etter?
Et dukkehjem av Henrik Ibsen bokforside

Fordypningsoppgave om Et dukkehjem og Gjengangere

SPØRSMÅL: "Jeg tenkte i fordypningsoppgaven min å sammenligne Et dukkehjem og Gjengangere av Henrik Ibsen. Problemet er at jeg ikke vet hvordan jeg skal formulere en problemstilling. Har dere noen ideer eller tips?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Henrik Ibsen er en forfatter som egner seg godt for et såkalt periodestudium. Forfatterskapet hans begynte i slutten av nasjonalromantikken, og Ibsen var en del av de sentrale tendensene i hele andre halvdel av 1800-tallet. I et periodestudium kan du undersøke hvordan Ibsens stykker er typiske for periodene de ble skrevet i.

I realismen tolk forfatterne opp problemer i samtiden, inspirert av de danske brødrene Brandes, som var de viktigste litteraturkritikerne i Skandinavia på den tiden. Ved å sette søkelys på samfunnsproblemene skulle litteraturen forandre verden, for å si det litt enkelt. Et dukkehjem er et av Ibsens realistiske stykker, og et av hans mest spilte i dag.

Realismen ble etterfulgt av naturalismen. Den ligner på realismen ved at forfatterne fortsatt belyste samfunnsproblemer, men i naturalismen har forfatterne mindre tro på at litteraturen i seg selv bidra til å forbedre verden. Menneskene var et produkt av arv og miljø, som holdt folk på sin plass – forandring var vanskelig, mente naturalistene. Gjengangere har klare trekk fra naturalismen, både i temaene det tar opp og i rollefigurenes utvikling.

En problemstilling kan være: På hvilken måte er Et dukkehjem og Gjengangere typiske for de de litterære epokene realisme og naturalisme? Da kan du analysere stykkene med dette spørsmålet i hodet. Husk at litterære epoker bare er generelle merkelapper, og at du helt sikkert finner ting i begge stykkene som bryter med det som er typisk for henholdsvis realisme og naturalisme.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven! Se høyremargen for flere lenker til andre svar på spørsmål vi har fått om Ibsen.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙