Lyden av Filippinene

Musikken på Filippinene er veldig variert, med påvirkning fra Europa og Latin-Amerika i tillegg til sine tydelige asiatiske røtter.

Når vi snakker om den tradisjonelle musikken på Filippinene kommer vi ikke bort fra instrumentet gong og musikken den brukes til både i religiøse og rituelle sammenhenger. Gong er lenken til Kina og høres veldig ofte i Filippinenes folkemusikk.

Et av de virkelig fine folkemusikkplatene du kan høre:

Summoning the Spirit. Music in the T’boli Heartland  - Naturfølelsen er virkelig påtagelig når det gjelder dette feltopptaket av etnomusikologen Manolete Mora fra 1995 

 

 

 

Når vi beveger oss bort fra folkemusikken kommer vi til Harana som er en form for serenademusikk som kommer fra tiden som spansk koloni (1521 – 1898). Her ligger den spanske habanera-rytmen i bunnen sammen med den romantiske vokalen.

 

 

Rondalla kommer også fra den Spankse påvirkningen men filippinerene har gjort dette til sin egen musikk. Her er det vanligst med flere banduria mandoliner,  gitarer forekommer det også.  Hør her:

 

 

Kundiman nevnes ofte i sammenheng med Harana men er mer filippinsk/europeisk i uttrykket, hør mer her

 

 

 

En annen ting som er spesielt for Filippinene er folkedansen Tinikling der bambusstenger er en viktig del av rytmen når de bankes i hverandre og i marken samtidig som dansen går mellom disse. Se her

 

 

Cariñosa som betyr «Den elskende» er nasjonaldansen på filippinene. Se mer her

 

 

 

Kormusikk er også utrolig populært på filippinene ofte i regi av skole, universitet eller kirke. Tradisjonen er sterk og de har et av verdens flinkeste i University of the Philippines Madrigal Singers som er et forbilde for de utallige korene på denne vakre øyen.

 

 

 

Vil du høre nyere musikk fra filippinene kan jeg anbefale Translating the Gongs. Her hører du gitaristen Bob Aves som har fått inspirasjon fra tradisjonell gong-musikk som han bruker sammen med sin jazzgitar.

 

 

 

Popmusikken kan du lytte til her:

 

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙