Lyden av Sierra Leone

 Maringa, Gumbe, Milo-jazz og Afropop

 

Sierra Leone ligger på Afrikas vestkyst der det grenser mot Guinea i nord og øst, og Liberia i sør.

Det er et av verdens fattigste land og har i tillegg til borgerkrig i perioden 1991-2002 også blitt satt tilbake av en ebola epidemi.

Men musikken er vital og høyst levende. Utenfor Afrika har musikken blitt påvirket av musikk fra De vestindiske øyene, Frankrike og England.

De vanligste instrumentene til den tradisjonelle musikken er blant annet marimba, xylofon, spalttromme og andre trommer, kora, fløyter og horn. Sang og håndklapping er også utbredt til musikken som ofte er knyttet til dans, drama og fortellerkunst.

Men det er Maringa, eller Palmwine musikken som flest forbinder med Sierra Leone. Palmwine (som har fått navnet fra den populære vinen laget fra oljepalmen) er veldig populær i hele Vest-Afrika og spilles i band format med hovedsakelig Europeiske instrumenter som for eksempel den Portugisiske gitaren som også brukes i fadomusikken. Maringa som også er en forløper til Highlife musikken er sterkt påvirket av Calypso fra Trinidad, Soca og tradisjonell musikk.

En av de mest profilerte utøverene fra Sierra Leone når det gjelder palmwine og highlife er Sooliman Ernest Rogers (1926-1994) eller S.E.Rogie som han kalles. Han flyttet til U.S.A i 1973 og på slutten av 80-tallet til England.

 

 

S. E. Rogie - Go Easy with Me

 

Fra Karibias zouk musikk kommer sjangeren Gumbe som helst høres i Guinea-Bissau men som også er utbredt i Sierra Leone. Trommen Gumbe er det sentrale instrumentet som sjangeren er oppkalt etter.

 

 

 

En jazz stil som har opprinnelse i Sierra Leone er Milo-jazz, oppkalt etter kakaoboksene Milo som ble fylt opp av stein og brukt som et slagverksinstrument.

 

 

 

Kongolesisk Funk og soul som har blitt kokt ned til termen Afropop er utbredt i Afrika og også en meget populær sjanger i Sierra Leone.

 

 

Ungdommen i Sierra Leone er som ungdommen i resten av verden og fanger opp nye trender via nettet. Sjangere som er spesielt populære er Rap, Reggae, Dancehall og R&B

 

 

 

Lyttetips:

Sierra Leone's Refugee All Stars ‎– Radio Salone

 

Muyei Power - Sierra Leone in 1970s

 

Geraldo Pino & The Heartbeats ‎– Heavy Heavy Heavy

 

S.E. Rogie ‎– Dead Men Don't Smoke Marijuana

 

Music Of The Mende Of Sierra Leone

 

Music of Sierra Leone - Kono Mende Farmers' Songs

 

Bush Animals Don't Like Hunters: The Music Of Sierra Leone # 1 - Field Recordings, 1965-1970

 

Ebenezer Calender And His Maringar Band

 

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙