Hva leter du etter?

Lyden av Japan

Det japanske ordet for musikk er 音楽 (ongaku)

Ta deg en pause og dykk ned i den japanske musikken.

Enten du liker tradisjonell folkemusikk, popmusikk eller nyere kunstmusikk, Japan har en rik tradisjon der du garantert vil finne fantastisk musikk.

Her er noen tips:

Geinoh Yamashirogumi - Ecophony Rinne fra 1986, er den første platen i en trilogi som følges av Symphonic Suite Akira (1988) og Ecophony Gaia (1990)

Tenk deg japansk tradisjonsmusikk blandet med Sun Ras kosmiske komposisjoner.

Elektronisk musikk, prog og folk går opp i en høyere enhet.

Koto er japans svar på harpen og landets nasjonal instrument:

Den japanske folkemusikken har også andre markante instrumenter som bambusfløyten Shakuhachi (尺八), den trestrengede Shamisen (三味線) og trommene Taiko (太鼓) med sin store og mektige klang som før ble brukt av hæren for å varsle om fiender og samle troppene.

Lock'n' Loll!

Japanerene liker gjerne det ekstreme. De tar det ofte helt ut i begge retninger, enten det er kommersiell og søt J-pop eller brutale band innen støy sjangeren som Merzbow, The Boredoms eller avant-garde artister som Keiji Haino.

Cage og Stockhausen besøkte øyriket i øst mange ganger og sammen med Yoko Ono som seinere pendlet mellom New York og Tokyo førte dette til impulser og et modernistisk ideunivers som ble viktig for intellektuelle japanere på 60-tallet. Dette har igjen ført til mye spennende musikk inspirert av vestlig sjangre men med et tydelig japansk preg.

Liker du syttitallsrock er boken til Julian Cope et must. Han formidler sine personlige all-time-top-50 japanske rockealbum. Mange av bandene han nevner i boken Japrocksampler: how the post-war japanese blew their minds on rock'n' roll er like gode som de største i sjangeren, selv om de japanske motsvarighetene er obskure undergrunns favoritter.

Lån boken og platene på biblå, eller sjekk ut spillelisten under. (Det er den samme Cope som har skrevet den eminente boken Krautrocksampler )

Vil du å gå enda grundigere tilverks har vi også boken til Carolyn S. Stevens Japanese Popular Music: culture, authenticity, and power

Bli overasket når du spiller av denne listen i tilfeldig rekkefølge.

Her er det folkemusikk, jazz, rock, filmmusikk, klassisk og en haug andre sjangre med eneste fellesnevner at det er japansk musikk.

Vår japanske venn Noel anbefaler sine favoritter:

Otomo Yoshihide

Tsuneo Imahori

Rovo

GuruConnect

Hakushi Hasegawa

Ryuichi Sakamoto

Avslutter med komponisten Chu Ishikawa 石川忠 som har laget musikken til filmen Tetsuo: The Iron Man

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙