Hva leter du etter?

Lyden av Pakistan

Det finnes utrolig mye flott musikk fra Pakistan. Den pakistanske musikken har lange tradisjoner, ofte knyttet til lovprising i religiøse ritualer, men også til fest og dans.

Innen sufismen er musikkformen qawwali den mest kjente. Qawwali er åndelig musikk der musikerne prøver å oppnå en form for ekstase som kalles wajad. Musikken blir fremført sittende med tabla, dholak og harmonium. En av genrens mest kjente utøvere er Nusrat Fateh Ali Khan.

Ghazal er en type dikt og musikkform der savn og kjærlighet er det sentrale. Her er det også mange kvinnelige stjerner, som for eksempel Malika PukhrajNoor Jehan og Zubaida Khanum.

Nusrat Fateh Ali Khan er mesteren. Jeg har samlet noen av hans aller beste innspillinger her.

Det finnes mange typer religiøs musikk til ulike anledninger. Den mest kjente er hamd der sangeren lovpriser Allah.

En annen plate jeg kan anbefale er Songs of the Pashtu med sangerinnen Zarsanga.

Andre musikkformer fra Pakistan

Dafli er en annen stil, denne uttrykker glede og blir ofte brukt i bryllup og til fest. Den enkle pakistanske tamburinen er sentral her.

Kashmiri er som det høres ut som, musikk fra Kashmir som ligger nord i Pakistan. Her er musikken påvirket av sentralasiatiske skalaer og instrumenter.

Musikken fra punjab-provinsen kalles punjabi og er som oftest bhangra, rytmisk dansevennlig musikk som blir spilt på en dhol-tromme som hovedinstrument, strengeinstrumentet tumbi og fløyte.

Pashto er ganske lik qawwali når det gjelder instrumentering selv om denne til stor del er vokal folkemusikk.

Lollywood og pakistansk populærmusikk

Veldig mye av dagens mainstream-musikk fra Pakistan er påvirket av vestens populærmusikk og deres eget Lollywood i Lahore der filmindustrien er konsentrert. Jeg har sjekket ut noe av dette.

Den hotteste låten i Pakistan for tiden er Bhit Ja Bhitai (Telenor Rawaan) av Shani Arshad. Det ser ut til å være en reklamelåt for Telenor (de har nok brukt noen kroner for å komme til topps på de Pakistanske listene). Det har jo ikke gått like bra for Telenor i India, kanskje de satset på feil musikk der? En flott påkostet video som egner seg godt som turistreklame.

Neste på topplistene er også en låt der et stort kommersielt selskap er involvert: Khaki Banda (Coke Studio). Her er det Coca Cola som har et program der de sender ulike musikkinnslag. Jeg ble ikke spesielt begeistret for denne heller.

Neste låt er tittelmelodien til den populære romantiske komedien Dobara Phir Se der Haniya Aslam & Ali Hamza synger. En film og sang som like gjerne kunne blitt laget i USA. Heller ikke noe som trigget meg.

Enda en låt som er beregnet på et bredt publikum, delvis spilt inn i USA og med hjelp fra Grammy vinnende munnspiller John Popper.

Hero av Naseer & Shahab låter også som det meste av listemusikken ellers i den vestlige verden. 

Mye dårlig musikk her selv om jeg ikke vil gå like langt som ytterliggående islamister fra Taliban som skal ha tvangsbarbert pakistanske menn som straff for at de lyttet til (dårlig) musikk. Ali forteller: «Jeg var sammen med tre venner og lyttet til musikk i bilen min da væpnede talibanere stanset oss. Etter å ha knust kassetten og kassettspilleren, barberte de halvparten av hodene våre og bartene …» 

Her har du en spilleliste med så du kan gjøre opp din egen mening om den mest populære musikken i Pakistan.

Psykedelia fra Lollywood

Kollega Christian tipset meg om en av sine pakistanske favoritter: The Sound of Wonder som er en antologi med psykedelisk filmmusikk fra Lollywood (1973-1980). "Flere av sangene er noe så sjeldent som lystig og luftig psykedelia. En av årsakene til denne uvanlige kombinasjonen kan være at låtskriverne og musikerne ”eksperimenterte” med alkohol – et rusmiddel de muslimske overhodene i Pakistan lenge hadde stilt seg negative til. Og lettere bedugget lot de fingrene frike ut på space-ekko-maskiner (!), trekkspill, synthesizere og fuzzgitarer, som utrolig nok alltid resulterte i svært gode poplåter.

Det er vanskelig å beskrive akkurat hvordan det låter, men dersom du hører for deg at Monty Python var fra Pakistan og hadde innstillingene og de musikalske ferdighetene til The Residents, samt at dette bandet hadde fått i oppgave å lage latterlig gode popsanger til en Bollywood-inspirert tolkning av James Bond, begynner en å nærme seg."

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙