Hva leter du etter?
Carnival Steel Band fra Trinidad

Lyden av Trinidad og Tobago

Calypso, soca og rapso. Her er en kort intro til musikken på Trinidad og Tobago.

Når du tenker på musikken fra Trinidad og Tobago er det selvfølgelig oljefat og calypso som dukker opp først.

Musikken har blitt formet av vestafrikanske slaver som tok med seg sine rytmer og de spanske kolonistene som hadde med sin europeiske musikktradisjon. Senere kom franske og engelske kolonister med sin påvirkning.

Rundt 1880 ble trommemusikk bannlyst, men den afrikanske delen av befolkningen fant utløp for sin musikk ved å ta i bruk bambusrør, søppelspann, stekepanner og tilslutt oljefat eller steelpans/drums som det kalles i dag.

Musikken ble veldig viktig under de årlige karnevalene og fikk stjerner som Attila the Hun, Mighty Sparrow og Growling Tiger. Amerikanske soldater stasjonert i Trinidad og Tobago under andre verdenskrig oppdaget musikken via gatemusikanter og den glade calypsomusikken ble populær og fikk et kraftig oppsving også utenfor de karibiske øyene. Den amerikanske sangeren Harry Belafonte solgte mer enn en million eksemplarer av sin calypsoplate i 1956.

Rundt 1970 kom en ny variant av calypso som fikk navnet Soca (soul-calypso). Mange mener det var Ras Shorty som var opphavet da han krydret calypso med indiske instrumenter som tabla og dholak. Soca er sammen med reggae den mest populære musikken i Karibia.

Rapso er rap som har slektskap med calypso, soul og reggae. Lancelot Layne sin låt «Blow Away» fra 1970 var starten på denne sjangeren.

Hva skal du høre på? Har du ønske om å gå grundig til verks så lån fantastiske Bear Familys "West Indian Rhythm - Calypso 1938-1940" (10-CD-boks med tilhørende bok på 316 sider)

Her er noen spillelister med calypso, rapso og soca.

Calypso

Rapso

Soca

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙