Hva leter du etter?

Lyden av Vietnam

Ta en musikalsk rundreise i dette S-formede landet som tidligere var forbundet med krig og konflikt.

For mange er Vietnam forbundet med krigen fra siste halvdel av 1950-tallet til 1975. Og mange tenker da instinktivt på vestens protestbevegelse og motkulturens musikk. Jimi Hendrix, Fugs, Country Joe & The Fish, Bob Dylan… Men denne artikkelen tar for seg vietnamesisk musikk.

For deg som ønsker å dykke dypere i vestens pop/rock, lån denne fantastiske boksen: Next Stop Is Vietnam 1961-2008 (13-CD og bok på 304 sider)

Vietnamesisk musikk er påvirket av eldre musikkultur, fra Kina i nord og Khmerriket og Champa i sør. De dominerende og eldgamle instrumentene er den enstrengede dan bau og ristrommen trong com.

Teatermusikken er viktig og det samme er den Vietnamesiske operaen, som er sterkt inspirert av den kinesiske.

Tuong (Vietnamesisk opera) var i utgangspunktet musikk for overklassen men i dag opptrer også omreisende gatemusikanter med tuong.

Chèo fremføres tradisjonelt ute, med dans, og av bønder i nord. Det er en satirisk folkeopera som bruker både legender og samtidige hendelser som utgangspunkt.

Xẩm – som også var populært i nord men som i dag er ganske uvanlig. Denne musikken ble ofte fremført av omreisende blinde musikere under dynastitidene.

Cai luong – er teatermusikk som kombinerer elektriske gitarer og elektroniske musikkinstrumenter med tradisjonelle instrumenter.

Ca trù – er en unik sangstil som stort sett fremføres av kvinner og som i dag blir forbundet med prostitusjon.

Les mer om Vietnamesisk tradisjonsmusikk.

På biblioteket har vi flere plater med Vietnamesisk musikk og jeg kan anbefale:

SAIGON SUPERSOUND gir ut vietnamesisk musikk som er fusjonert med vestlig popmusikk fra den såkalte «Golden Music»-perioden i Sør-Vietnam. Her er det mye spennende:

Det jeg har hørt av popmusikk fra Vietnam er ofte sterkt inspirert av vestens popmusikk. Her har jeg samlet noen av de mest populære artistene :

  • Søk opp platene på biblå HER

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙