Hva leter du etter?
Barn fra Nord-Korea som slår på trommer

Lyden av Nord-Korea

Her er en kort introduksjon til musikken i Nord-Korea.

Musikken i Nord-Korea fikk svært vanskelige kår etter delingen av Korea i 1948. Musikken skulle brukes i samfunnets tjeneste og all påvirkning utenfra ble strengt overvåket. Det er fortsatt en meget streng sensur for hva som kan tillates i tekster. Patriotiske sanger og sømmelige kjærlighetssanger er nå mulig å fremføre i jazz- og K-pop-arrangement, men musikken er i dag på ingen måte fri. Kina som også har brukt musikk som propaganda, og fortsatt har en sterk sensur, virker i dag som mer åpent i forhold til Nord-Korea. Kunstmusikken har tatt i bruk tradisjonelle europeiske orkesterinstrumenter, men også gitar og trekkspill.

Her er en spilleliste med et lite utvalg musikk fra Nord-Korea (og en og annen sang som har sneket seg over grensen).

Tradisjonsmusikk blir fremført av musikkskoler og konservatorier på festdager. De viktigste sjangerene er:

Sanjo: instrumental folkemusikk som bruker changgotrommer for å holde rytmen, og melodien blir besørget av en 12-strenget zither kalt gayageum

Nongak: perkusjonsmusikk fra landsbygda, vanligvis spilt av tjue til tretti utøvere.

Pansori: musikalsk historiefortelling fremført av en sanger og en trommeslager. Historiene er her individualisert av hver utøver, ofte med oppdaterte vitser og publikumsdeltakelse.

De mest patriotiske sangene virker ganske komiske for oss som har et blikk utenfra da de hyller sin store leder, moderlandet og revolusjonen.

CD som du kan låne på biblå. Reserver HER

Og litt ironi:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙