Hva leter du etter?
Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen omslag

Fordypningsoppgave om Forrådt og Vær snill med dyrene

SPØRSMÅL: "Hei, Jeg går vg3 og skal nå starte på fordypningsoppgaven. Jeg tenker å skrive om boka Forrådt av Amalie Skram og sammenligne den med en nyere/moderne roman. Akkurat nå vurderer jeg å sammenligne det med boka Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen, da begge bøkene skildrer kvinnerollen, men på litt ulike måter.

Derimot er jeg litt usikker på blant annet hva en eventuell problemstilling kunne vært hvis jeg skulle sammenlignet de bøkene. Eventuelt om dere har tips til andre bøker som passer bedre til å sammenligne Forrådt. Håper dere kan hjelpe meg, tusen takk på forhånd.

Mvh. Amalie"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Jeg synes du har et veldig godt utgangspunkt for en fordypningsoppgave. Hvis du sammenlikner Forrådt og Vær snill med dyrene kan du for eksempel ta for deg ekteskapet, hvilke illusjoner og forventinger som brister – både for Ory og Karen i møte med realitetene, og hvilke konsekvenser dette får for de to karakterene.

Videre kan du vise hvordan Karen, som på mange måter er en «moderne kvinne» likevel er forbundet til naturen – noe vi forstår via dyretekstene – men også til tidligere tiders kvinneskikkelser og kvinneroller. Som Karen i Amalie Skrams novelle «Karens jul» (her er det flere paralleller enn navnet – for eksempel alenemortemaet, og julefeiring utenfor fellesskap og varme osv.), og til Ory.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙