Hva leter du etter?
Aksel Hennie i filmen Hodejegerne

Hva skal jeg skrive særemne om?

SPØRSMÅL: «Hei, jeg skal skrive særemne på skolen sånn nå, og har enda ikke funnet bok eller problemstilling, er litt sent ute og sliter med å bestemme meg for bøker å lese, derfor lurte jeg på om dere hadde noen forslag.

Jeg har tenkt på å sammenligne en bok med filmadaptasjonen, eller sammenligne ny litteratur med eldre litteratur, og har lyst til å skrive om noe angående psykologi eller lignende.»

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke lett å bestemme seg for oppgavetema. Du nevner noen varianter i spørsmålet ditt. Det er mange elever som vil skrive om emner som minner om dem du nevner, som filmadaptasjon og sammenligning av nyere og eldre bøker. Lenker til svarene vi har gitt på disse spørsmålene finner du under. Kanskje noen av de oppgaveforslagene virker fristende?

Uansett hva du faller ned på er det smart å velge et tema som du oppriktig interesserer deg for. Skal du skrive om filmadaptasjon, velg en bok/film som du har lyst å finne ut mer om. Hvis du skal sammenligne ny og eldre litteratur, er det en fordel å lese litt om bøkene først. Da vil du få et inntrykk av om de har såpass mange likheter at de egner seg for en sammenligning. (Bøker som er totalt forskjellige er vanskelig å sammenligne, selv om den ene er gammel og den andre ny.)

Mitt beste råd i begynnelsen er å finne ut hva som interesserer deg mest av det du nevner, og finne bøker/film innen dette som du vil studere. Når du har gjort det, bør du prøve å formulere en problemstilling for oppgaven, i form av et åpent spørsmål. (For eksempel «Hvordan bygges det opp spenning i filmen Hodejegerne, og i romanen med samme navn?»)

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙