Hva leter du etter?

Lyden av Marokko

Marokko har et godt fotballag, men de har også fantastisk musikk

Tenk at du våkner trøtt til lyden av bønnerop fra de mange moskeene i Marrakech som ligger ved foten av Atlasfjellene. Når du går ut i den kaotiske, fargerike og travle gaten slår luktene mot deg, eksotisk krydder, mat, hasjisj og ikke minst musikken. Kanskje hører du Gnawa, den trance-lignende rytmen og den messende sangen til Sufi-brødrene, en tradisjon innenfor den islamske mystikken.

Helt siden 50-tallet har Marrokko inspirert og tiltrukket seg ulike kunstnere som William S. Burroughs, Brian Jones, Ornette Coleman, Brion Gysin og Paul Bowles for å nevne noen. Det er noe magisk ved denne blandingen av arabisk og afrikansk kultur i nordafrika. "Tangier is one of the few places left in the world where, so long as you don't proceed to robbery, violence, or some form of crude, antisocial behavior, you can do exactly what you want." - William S. Burroughs

I 1968 reiste Brian Jones til Nord-Afrika og Rif-fjellene for å besøke Joujouka. Med opptaksutstyr dokumenterte han den fantastiske musikken som han gav ut i 1971 under navnet «Brian Jones Presents the Pipes of Pan at Joujouka.»

Hør her "Brian Jones Presents the Pipes of Pan at Joujouka" :

Frijazzlegenden Ornette Coleman besøkte landsbyen i 1973 og spilte inn «Midnight Sunrise» som er med på platen «Dancing in Your Head»

De ulike regionene i Marrokko har blitt påvirket av musikk og stilarter fra forskjellige områder, som Sahara og Vest-Afrika. Berbere og arabisk innflytelse fra øst og fra middelhavslandene hovedsakelig den andalusiske og spanske musikken. Folkemusikken og sermoniell musikk har den sterkeste påvirkningen fra Sudanområdet, Vest-Afrika og Egypt. الملحون al-malḥūn er en form for urban sunget poesi fra håndverker og arbeidermiljø. Hør her:

Hopper du inn i en taxi hører du fortsatt de ekstatiske gnawa rytmene blandet med dagens populærmusikk enten det gjelder hip-hop/rock/funk eller dansepop. Chaabi er en popularisert form for marokkansk folkemusikk. Hør her:

Rai er den urbane og mer opprørske populærmusikken mens Chaabi har enda sterkere røtter i folkemusikken og regionene der den fremføres, gjerne til fest, bryllup og festivaler. Rai-musikken stammer fra Algerie, men er like populær i Marokko. Hør her:

Menn som spiller ulike strengeinstrumenter

Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar - "Double Medahey" - live

Morocco Sounds: Dette er musikken du hører i dagens Marokko, en blanding mellom tradisjon og vestens populærmusikk:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙