Lyden av Syria

En kort innføring i syrisk musikk av Olav Nilsen og Stavangers fribyforfatter Mohammad Habeeb.

Krig og store interne problemer står fortsatt i fokus i Syria, men både landet og hovedstaden Damaskus har helt siden islams begynnelse på 600-tallet blitt ansett som et av de viktigste kulturelle sentrum i den arabiske verden. 

Den tradisjonelle musikken har fått dårligere kår og dagens musikk domineres av elektronisk dansemusikk.
Nok av elendighet. Her er noe å bite i for deg som ønsker å fordype deg i landets musikk.

Prøv f.eks. sjangeren Muwashwash - fantastisk improvisasjon og poesi - her representert ved Sabri Moudallal.

 

På landsbygden kan du høre Dabka som minner om tyrkisk musikk. Det er en fartsfylt dansemusikk som hører med når noe skal feires.

Den klassiske musikken i Syria tar ofte i bruk den arabiske zitteren qanun. En av de mest kjente qanun spillerene er Jalal Edinne. Sangeren Sheikh Hamza Chakour er også en av de fremste profilene som har holdt tradisjonen i live.

Når det gjelder den syriske popmusikken kan man ikke komme utenom George Wasoouf og stilen al-jeel. Wasoouf er en stjerne som tydelig har latt seg inspirere av folkemusikken.

 

Denne spillelisten inneholder det beste fra George Wassouf

 

 

Fribyforfatter Mohammad Habeebs favoritter

Vår egen fribyforfatter Mohammad Habeeb, som selv kommer fra Syria, har anbefalt sine favoritter: 


  • Her kan dere høre det fantastisk dyktige Madd Ensemble med en komposisjon av Abu Khalil Alkabani.  • Fouad Ghazi er fra Hama-provinsen. Han var veldig populær på 1980-tallet og var kjent for syngemåten jabali som er typisk for den syriske kysten. Rosehagen er kanskje hans mest kjente verk.
 


 

  • Sabah Fakhri er fra Aleppo men kjent I hele den arabiske verdenen. Sabah moderniserte og fikk nytt liv i tradisjonell arabisk musikk. Han er spesielt kjent for sin usedvanlig sterke vokal og karismatiske forestillinger.  • Mayada El Hennawy fra Aleppo er en av de virkelig store kvinnelige sangerne. 
 


 

  • Mayada Bselis, også fra Aleppo, ble født I 1967 og startet sin karriere da hun som 9 åring sang på Radio Aleppo. Høydepunktet var da hun fikk en hit med Kzbk i 1999. Hun er gift med musikeren Samir Koafaty.
  

Olavs spillelister med syrisk musikk   • Old school   • New school

 

Bla i bibliotekets samling med syrisk musikk

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙