Hva leter du etter?

Lyden av Mexico

Día de Muertos. Vi feirermusikken, livet og døden

Mexico er kjent for sin rike kulturarv, og en av de mest fascinerende aspektene ved denne kulturen er musikken. Meksikansk musikkhistorie er en mosaikk av tradisjoner, sjangre og rytmer som har utviklet seg gjennom århundrer. En viktig begivenhet som fremhever musikkens betydning i meksikansk kultur er feiringen av De Dødes Dag, eller Día de Muertos. Denne feiringen gir oss en unik innsikt i hvordan musikk spiller en essensiell rolle i å ære og minnes de avdøde.

Før den spanske erobringen hadde de innfødte meksikanerne en mangfoldig musikalsk arv, som inkluderte instrumenter som trommer, fløyter og rasler. Disse elementene ble senere smeltet sammen med europeiske musikkinstrumenter og -stiler som kom til landet med de spanske kolonistene.

En av de mest kjente sjangrene i meksikansk musikk er mariachi. Mariachi-musikken, som har sitt opphav i Jalisco-regionen, er kjent for sin livlige og lidenskapelige stil. Tradisjonelle mariachi-ensembler består av gitarer, fioliner, trompeter og sangere. Deres repertoar inkluderer sanger om kjærlighet, nasjonalisme og tap.

Mariachi:

En annen viktig sjanger er ranchera, som også utviklet seg i Jalisco. Ranchera-sanger er ofte følelsesladde og handler om livets gleder og sorger. Denne sjangeren spiller en viktig rolle i meksikansk folklore og kultur.

Ranchera:

I tillegg til mariachi og ranchera er cumbia, norteña, banda og bolero andre populære sjangre i meksikansk musikkhistorie. Hver av disse sjangrene har sine egne unike kjennetegn og har bidratt til den rike musikalske arven i landet.

Cumbia:

Norteño:

Banda: Julión Álvarez er en av de mest kjente sangerene

Bolero: Guty Cárdenas var en av Mexicos fremste i sjangeren.

Día de Muertos, eller De Dødes Dag, er en av de viktigste tradisjonene i Mexico. Denne feiringen, som vanligvis finner sted 1. og 2. november, er en tid for å minnes og ære sine kjære som har gått bort. Livet og døden blir feiret som en naturlig del av den menneskelige eksistensen.

Musikk spiller også en sentral rolle i Día de Muertos-feiringen. I denne perioden blir gatene fylt med lyden av mariachi-band som spiller sanger som minner folk om sine avdøde slektninger. Disse melodiene kan være nostalgiske, sørgelige eller glade, avhengig av stemningen og minnene til de som feirer.

En annen musikalsk tradisjon i Día de Muertos er "canto de alabanza" eller "loa". Dette er en form for sang eller dikt som blir fremført som en hyllest til de døde. Disse loaene blir ofte skrevet på forhånd og blir sunget under gravstedet til den avdøde som en form for respekt.

Barna synger «calaveras», dikt som gjør narr av døden på en humoristisk måte. Disse sangene er ofte med på å lette stemningen og skaper en følelse av fellesskap.

Musikken under Día de Muertos-feiringen gir en følelse av tilknytning til fortiden, trøst i sorgen over tapet av kjære, og en fin atmosfære slik at folk kan minnes og feire sine forfedre med glede og takknemlighet. Meksikanere uttrykker sin kjærlighet og respekt for de avdøde og feirer livet selv i møte med døden.

Dette kan virke rart på oss nordmenn men denne feiringen er dypt vevd inn i kulturen og den meksikanske identiteten.

Priscila Serrano som arrangerer Day of the dead festival 22-28 oktober anbefaler disse sangene:

Her er et variert utvalg av Meksikansk musikk:

Narcocorridos eller «narko-ballader», er lydsporet til meksikanske gangstere. Siden den meksikanske narkotikakrigen startet i 2006, har sjangeren eksplodert i popularitet og tekstene har holdt tritt med den brutale volden som utspiller seg i gatene. Denne sjangeren handler ofte om sjokkerende og blodige historier fra virkeligheten.

Tex Mex: Tar du bort grensen mellom Texas og Mexico får du blandingsmusikken Tex Mex

Hva med en film sammen med barna: Coco handler om den 12 år gamle gutten Miguel Rivera, som ved et uhell havner i dødsriket. Han må få hjelp av sin tippoldefar for å vende hjem til sin familie i den levende verden.

Lån på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙