Hva leter du etter?
Maria Refsland foran banner med miljøprotest-slagord

Plateprat med Maria Refsland

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Maria Refsland.

Hei!

Om noen spanderer i baren, hva drikker du?

Vanlig pils, takk!

Beskriv deg selv med minst fem ord.

Flekkefjæring, nysgjerrig, undrende, engasjert, aktiv.

Om du skulle valgt et pseudonym/artistnavn?

Beauty Baguetti må jeg nesten si, selv om jeg ikke er så glad i det lengre… Men det var en periode jeg syntes det var veldig morsomt å merge David Guetta med Betty Spaghetti.

Hva blir tittelen på din selvbiografi?

Kanskje Min kamp kvinnen. Hvis man skal skrive en selvbiografi kan man vel like gjerne dra den like langt som Knausgård.

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?

Kesha - Tik Tok

Hva er ditt forhold til Bibliotek?

Det er et godt, nostalgisk forhold, stort sett! Jeg elsket å gå på biblioteket i Flekkefjord som liten, tror vi gikk der hver fredag og lånte VHS og bøker. Høydepunkt. Nå er jeg mest på arrangementer og sånn på biblioteket. Klarer aldri å lese bøkene fort nok eller levere i tide, så jeg kjøper heller bøker nå for tida.

Musikkbiblioteket på Sølvberget ønsker å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser.

Fem favoritt album?

Ym-stammen - Ulv! Ulv!
Det er så lekent. Jeg elsker det, så det må med. Var tatt ved første lytt. Forøvrig på uteserveringa på Blå, Vidar fra Deathcrush sto i baren og spilte det.

Amtmandens døtre - Reis kjerringa!
Utrolig viktig for meg etter at jeg ble kjent med det. En politisk visegruppe, bestående av kun kvinner, faktisk et av Norges første band med kun kvinner i besetningen. Plata er fra 1975 og inneholder legendarisk hits som “Synonymordboka” og “Anna fra Kløfta”.

Flux of Pink Indians - Not so brave
Vegansk anarkopunk fra Ængland! Det blir ikke bedre. Dette var jeg heeelt hekta på en periode på videregående. Synes fortsatt det er dritbra. Kjempeskittent og stygt, ganske enkelt, men helt rått.

Honningbarna - La alarmane gå
Begynner å gråte hver eneste gang jeg setter på denne plata. Ikke så ofte, men pleier alltid ta meg en gåtur med den på øret når jeg er i Flekkefjord på ferie. Likte den ikke der og da, og likte heller ikke bandet. Jeg synes det maste jævlig mye om at folk måtte skjerpe seg når de selv tilsynelatende bare reiste rundt og spilte musikk, som om det kunne gjøre en forskjell? Husker jeg sa det til Edvard også, da de spilte i Flekkefjord i 2010 eller noe sånn, på Grand Hotell. Siden har jeg jo måttet spise tusen hatter for dette, siden det nå er det jeg tror mest på.

Nirvana - Nevermind
Kjedelig svar kanskje, men jeg kommer ikke utenom. Nirvana har vært så viktig for meg. Jeg trodde jo en periode som ung, eller kanskje håpte, at jeg var reinkarnasjonen av Kurt Cobain. Var en smerte og et utenforskap i musikken, og spesielt hans stemme og tekster, som traff et sted noe så voldsomt, uten at jeg da hadde noe som helst direkte forståelse av det eller kunne sette ord på det.

Amason - Sky City
Jeg må ta med dette også, for å få litt kjønnsbalanse faktisk, haha.. Men ja, var ikke så feministisk bevisst på videregående. Men dette albumet er bare helt utrolig vakkert. Går aldri lei det. Fantastisk stemme, utrolige melodier, perfekt instrumentering. Klassiker!

Fem favoritt låter?

Amason - Went to War
Favoritt fra Sky City-albumet. Elsker de to første setningene, setter stemninga for hele låta: “Went to war for a lovable feeling. Tear another instinct apart”. Skjønner ikke alt resten av teksten, men det er ikke alltid så viktig, for de har liksom sagt nok. Den er min aller mest spilte på last.fm. Hehe.

Kaizers Orchestra - Dekk bord
Jeg liker best Geir Zahl-sangene jeg, tydeligvis. Denne og Dr. Mowinckel sto det mellom. Må trekke fram Kaizers, siden det var mitt desidert favorittband etterhvert på videregående. Denne liker jeg så godt fordi det er en sjørøver-sang, og jeg har alltid elsket sjørøvere. Den er leken, eventyrlysten og gir gode bilder. Liker også hvor fandenivoldsk den er.

The Babies - Breakin’ the law
Får ta med noen som ikke er helt listepop også da. Denne elsker jeg også. Litt sånn “kjøre bil”-låt, med den perfekte teksten om å bryte loven. Det er noe jeg sjelden gjør, jeg er veldig lovlydig egentlig, utenom når det handler om å lenke seg for reine fjorder og sånn da. Men sånn, å stjele noe på butikken (som Moxnes…) ville jeg aldri gjort for eksempel. Er for redd for det. Men da kan man jo se for seg litt mindre lovbrudd, som å kjøre 5 km/t over fartsgrensa, og blæste denne og føle seg i ett med dem.


Birdcloud - Springwater
Den morsomste teksten i historien. Punktum. Også latterlig instrumentering og vokal. Nei, denne her går jeg heller aldri lei.

Building Instrument - Fall
Building Instrument er jo helt fantastisk. Burde egentlig også vært på favorittalbum-lista. Man burde egentlig få ha 5 album for hver epoke, minst. Men ja, denne låta her, magisk, tar deg med til et større sted.

Hva har du hørt på de siste dagene?

Her er også last.fm til stor hjelp, heldigvis! Jeg sjekka ut Maria w Horn og Sara Parkman sin “Funeral Folk”. Det var lekkert! Sara Parkman skal spille på Osafestivalen på Voss i oktober, der jeg også skal spille med bandet mitt Sliteneliten, så må høre meg litt opp! Hørte også endel på Wannskrækk i helga da jeg var på vei til Trondheim for å spille på Eat the rich!

Undervurdert plate?

Hmmm, altså den er jo ikke undervurdert egentlig, av verden, men i mitt miljø er ikke Coldplay spesielt populært, så jeg vil kanskje nominere f. eks Coldplay - Parachutes, fordi det er en fantastisk plate som jeg har hørt enooormt mye på, og fortsatt er Coldplay et band jeg kan vende meg til hvis jeg vil høre på noen som VIRKELIG kan det å lage jævli bra melodier.

En klassiker som du aldri har forstått deg på?

Har hørt veldig lite på klassikere egentlig tror jeg. Jeg har ikke hørt alle disse kule bandene fra før 2000-tallet, egentlig. Men hm, vet ikke, jeg har jo prøvd å høre på ting da, for å vite litt hva folk snakker om, men det tar meg liksom aldri. Er det nå jeg skal si at noen av The Velvet Underground-platene kan kjede meg litt, eller?

Tre favoritt platecover?

Jeg elsker generelt tegna covere, og må si at en favoritt er egentlig de to som Christa Barlinn Korvald har laga til oss!

Ellers er Building Instrument sitt debutalbum sitt cover veldig fint.

The Raincoats sitt debutalbum også veldig fint.

Samler du på plater? Hvorfor?

Jaudå! Jeg gjør vel det. Har ikke råd til å kjøpe flere så ofte da, men kjøper favoritter, og får av og til noen. Er kjekt å ha favoritter på plate, har litt mer ro til å høre på dem ordentlig da. Også liker jeg å kjøpe billige, rare plater, gjerne norske, med merkelige covre eller titler eller bandnavn. Sånne gamle som man aldri har hørt om og som sikkert ikke er på Spotify. Der finner man mye gull! For eksempel plata “Singel og Heisann” som jeg fant på et bruktloft på Voss! På den finner man blant annet den store hiten “The man who went out after øl”.

Hva er den viktigste forskjellen fra da du begynte å samle på plater og hvordan det er nå?

Jeg begynte egentlig nettopp jeg. Kjøpte min første plate, “The Practise of love” av Jenny Hval i 2019. Så det er ikke så mye som er forandra siden da, kanskje!

Favoritt blant fysiske platebutikker?

Det må vel være Tiger da, i Oslo! Jeg jobber jo der, i plateselskapet Fysisk Format, så det er litt obligatorisk, men også sant!

Sist kjøpte plate?

Hmmm, huff, det er lenge siden. Tror det var John Moods - So Sweet So Nice. Forøvrig dødsbra! En Berlin-basert artist, ikke egentlig noe jeg blir sånn dødsgira på i utgangspunktet, tenker det er for hipt for meg, men denne plata her elsker jeg skikkelig. Fantastiske synther og følsom, undrende vokal.

Ditt beste platekjøp noensinne?

Kjøpte vinylen fra Kvinnekulturfestivalen som ble arrangert på Kalvøya i Oslo i 1979, på samme bruktloft på Voss. Der var forøvrig medlemmer fra Amtmandens Døtre med å arrangere, og Anne Grethe Preus var konferansier. Den føles som en skatt som jeg er heldig å ha.

Tre plater som er på toppen av din Wantlist?

Kunne tenkt meg Jenny Hval sin Classic Objects, Amason sin Sky City på vinyl og nye Susanne Sundfør-plata.

Den beste gitarsoloen som noen gang er spilt inn?

Jeg tar beste soloer generelt, og det i flust, de finnes på den laaange visa “Min gamle kristne venn” som er laget av Happy Dagger.

Om du måtte velge:

  • Beatles vs. Rolling Stones: Beatles
  • Penger vs. Berømmelse: Hmm. Er to litt sketchy greier begge to kanskje? Men kanskje berømmelse, så bruke det til å gjøre noe bra? Satse på at man takler det og ikke blir korrumpert?
  • Talent vs. Flaks: Talent.
  • By vs. Bygd: Flekkefjord er jo en by, selv om det er litt distrikt også, og nå bor jeg jo i byen også, Bergen, og liker det, så må si by.

Favorittsang på dialekt (ikke din egen dialekt)?

Telles skånsk? Svensk altså! I så fall sier jeg Hjelle - Det går över.

Den beste tekstforfatteren/ Lyricist? (Din favoritt)

Oioioi. Dette er jo dødsvanskelig. Tekst er jo det som står mitt hjerte nærmest. Føles som et enormt viktig spørsmål.

Favoritt film/TV-serie?

Jeg kan stolt proklamere at jeg ikke ser så mye på film eller TV-serier. Blir kalt hipster på grunn av det, med sure blikk skulende på meg. Men joda, jeg har da sett noe. Den siste serien jeg så var “Fra bølle til bestevenn”, det er bra greier. Favoritt TV-seriene mine før, på vgs, da jeg faktisk så på litt av det, var Frustrerte fruer og Lost. Har også nylig sett Barbie på kino, men vet ikke om jeg vil anbefale den! Føler vi blir lurt!

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming når du spiller musikk hjemme? (Om du skulle angi en omtrentlig prosentfordeling.)

For tiden er det 100% strømming, men hørte endel på vinyl i vår og høst. På CD hører jeg kun på Halvsøstra sin “Helhjerta fra Halvsøstra”, men den gikk det ganske mye i en periode! Så sikkert 80% stream, 15% vinyl, 5% CD.

Er du en lyd freak/audiofil?

Nei, det tror jeg ikke!

Hva spiller du musikk på hjemme?

Har både et anlegg, litt sletent, men fint, og har kjøpt meg en sånn der JBL, en blå en, ser ut som et lite skjell, så jeg føler jeg flyter rundt som en havfrue blant hummer og fisk når jeg ser på den, også har jeg et kjekt Sony headset.

En mixtape/spotifyliste for å hylle kjærligheten, hvilke tre låter må være med?

Å, herlig! Det må man ha ja. “Marianna” av Skrap er jo veldig, veldig flott. Stor kjærlighet kan man høre i den. Også liker jeg godt “Son of a gun” av The Vaselines. Liker linjene i refrenget, sånn kan det føles. Også er jeg veldig glad i “Fade in to you” av Mazzy Star. Lurer på om den egentlig ikke er så lystig og håpefull? Men jeg tar igjen bare med meg de to første linjene og lager resten av meninga selv.

Hvilke tre plater har påvirket/inspirert deg mest de siste tre årene?

Har blitt veldig inspirert til å lage enkle, fengende linjer, spesielt bass, av Aldous Harding - Warm Chris. Øyslebø Sangsøstre sin “Sørg ei for dager som kommer” har jeg også hørt endel på i forbindelse med at vi skal lage ny plate med Føkkefjord. Dette er gamle, kristne sørlandsdamer på sitt beste! Også har jeg hørt mye på Kathy Heideman - Move with love i det siste. Litt sånn country-folk, slentrende og upretensiøst, men sterkt. Ikke nødvendigvis så sterke og voldsomme melodier, men easy going, hump hump og sett den ene foten foran den andre.

En bra spilleliste du vil dele?

Kan jo dele Føkkefjord sin radiokanal-lista kanskje:

Musikkbøker som du vil anbefale?

Jeg har likt godt å lese “Piker, vin og sang” av Marta Breen, om alle historiene om kvinner i norsk musikk som gjerne blir glemt.

En roman som gjorde inntrykk på deg?

Leste nettopp Fuglane av Tarjei Vesaas. Det var sterkt, egentlig! Mer enn jeg hadde forventa. Ikke lest den før, og tenkte at den kanskje var litt for gammel og kjedelig for meg, men neida. Var liksom et språk som ga meg bilder på en måte som det er lenge siden noe har gjort. Kanskje litt kjedelig svar her også, men.. Jeg leser nå “Chilensk nokturne” av Robert Bolaño for å komme med noe som kanskje ikke alle har hørt om. Handler mye om Chile under diktaturet, men er skrevet på en sånn typisk Latin-Amerikansk svevende måte. Masse som går over hodet på meg, men er noe med det óg.

Chilensk nokturne av Roberto Bolaño

Sakprosa du vil anbefale?

Ja! David Graeber og David Wengrow sin “Dawn of Everything”, på norsk “Begynnelsen til alt”. Jeg er bare såvidt i gang, men her finnes det sjukt mye viktig som vi må forstå og vite tror jeg. Jeg likte også godt “Folk flest er gode” av Rutger Bregman. Handler mye om masse psykologisk forskning som har blitt tatt som sannheter om mennesket, men som senere har vist seg å være veldig dårlig eller til og med feilaktig forskning, som da vil si falske resultater. Men det som skjer når noe allerede har fått etablere seg som en sannhet, er at det viser seg veldig vanskelig å få snudd på dette, selv om alt sannheten har blitt bygget på er tilbakevist. Så det er noe drit da, men derfor viktig å lese boka, få litt troa på oss mennesker igjen!

The dawn of everything av David Graeber og David Wengrow forside
Folk flest er gode av Rutger Bregman forside

Favorittsitat?

Har hatt dette sitatet av Søren Kierkegaard som mantra det siste året:

“Å våge er å miste fotfestet for en liten stund, å ikke våge er å miste seg selv.”

En favorittmusiker som du har stor respekt for?

Har veldig respekt for folk som bruker musikken og seg selv til noe mer enn bare musikken. Politisk da, tenker jeg på. Så gjengen i bandet Halvsøstra, som består av noen av originalmedlemmene fra Amtmandens Døtre som jeg tidligere nevnte, må nevnes her!

Minneverdig musikkøyeblikk?

Det skjer hele tiden! Hver gang jeg spiller selv, og ofte på andres konserter. Sist jeg hadde et sånt fint musikkøyeblikk var i juni på Pride på Folk i Oslo, da Ohnesorg spilte og fikk med seg en gjeng fra Gaspard opp på scenen for å kore, og alle i publikum var liksom bra folk på venstresida, mye skeive folk, venstreraddiser og sånn, mange i samme aktivistmiljø, eller tidligere samme aktivistmiljø som meg. Det føles veldig sånn varmt og fint. Føltes viktig!

Beste konsertopplevelse?

En av de beste konsertopplevelsene i nyere tid var å se Vepsestikk, et ungt Bergensband, på Vill Vill Vest i september i fjor. De spilte på et ganske fullt Kvarteret, ganske tidlig på kvelden, og bare mååååkte publikum helt av banen, men trompetsoloer og vilt funky bassriff, spilt av 16-18-åringer liksom. Dritbra.

Favorittfestival?

Fjellparkfestivalen i Flekkefjord! Norges lengstlevende rockefestival, og en festival som er idealitisk, ungdomsdrevet, handler om DIY-ånd og å gi sjansen til ungdom, lokale band og alternative rabbagastband som idag blir fullstendig marginalisert av mange av de store festivalene som blir likere og likere.

Hvor vil du reise for å oppleve musikk?

Kunne veldig godt tenkt meg å dra på en sånn folkfestival i Sverige, Urkult for eksempel! Også var jeg nettopp i København på K-town hardcore festival. Det var helrått faktisk, trodde meg og hardcore var litt ferdige, men det var vi ikke! Så kunne tenke meg å reise på flere hardcorefestivaler rundt om.

Drømmejobb nå og da du var 13?

Jeg har egentlig aldri hatt lyst til å jobbe! Alltid sagt at jeg ikke vil ha en jobb.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?

Jada, masse! Jeg liker å lese, liker å gå tur i Bergens fine fjell, er veldig interessert i politikk og samfunn, også studerer jeg psykologi så er jo interessert i det óg. Elsker sjø og å være i båt. Liker å fiske selv om jeg synes veldig synd på fisken… Synes det er veldig kjekt å lage mat hvis mange kommer på besøk og spiser den. Er også glad i å se på fotball, heier på Manchester United. Er jo fælt med alle pengene i fotball, men jeg tar meg en pause fra å tenke på det akkurat mens jeg ser fotball.. Men hvis de blir kjøpt av de der Qatar-fondene, da er jeg ferdig. Liker også å spille fotball og tennis, men gjør det sjelden! Joda, joda. Er interessert i så mangt!

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak?

Sikkert som typisk meg, og noen ganger litt utypisk meg! Jeg elsker jo sånne pophits fra 2000-tallet for eksempel.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på?

Nei, igrunn ikke! Jeg hører vel på det jeg vil høre på, skulle en tru!

Om du kunne ta med deg en person på en øde øy, hvem/hvorfor?

Det måtte vel vært en jeg var forelska i da, hvis ikke det betydde at den personen måtte dø der med meg.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?

Kanskje 11-12? Jeg ble hekta fordi jeg følte mye tror jeg.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?

Musikk som jeg følte var litt skummel og slem og som handla om å være annerledes. Litt sint musikk. Men følsom. Egentlig. Ikke at jeg hadde så konkret begrep om det da.

Har musikksmaken din endret seg?

Den har utvidet seg, mer kanskje. Liker fortsatt Nirvana og Coldplay jeg!

Blir du lei musikk? Hva gjør du om du blir?

Jada, jeg går ofte lange perioder uten å høre på musikk. Utenom min egen da. Den blir jeg aldri lei av… hehe. Neida, men når jeg skriver og lager egen musikk hører jeg egentlig lite på andres. Da hører jeg mye på det jeg lager selv og liksom sjekker om jeg liker det. Men ja, jeg tar jo bare en pause. Er ikke noe viktig for meg å høre på musikk om jeg ikke vil det.

Et musikalsk tiår som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin?

Hadde jo vært stilig å se Kjøtt for eksempel…! Var jo endel kul punk på 80-tallet.

Er du nostalgisk?

Tror jeg var det, men har slutta litt nå!

Er det noe du har lyst til å lære deg?

Driver og lærer meg å spille hardingfele! Har også lyst til å bli god på piano.

Den best kledde musikeren?

Inga som spiller fele i bandet mitt!

Er du forfengelig?

Vet ikke! Sikkert!

Har du en tatovering du ønsker å vise?

Null tatto!

Er du en maksimalist eller minimalist?

Maksimalist!

Er du introvert eller ekstrovert?

Vet ikke egentlig! Sikkert ekstrovert.

Hva begeistrer deg?

Folk som vil noe og som gjør det.

Hva er du redd for?

Egentlig veldig masse! Men prøver å gjøre ting likevel.

Har du hatt en interessant drøm i det siste? Om hva?

Drømte om en person som ville gjøre folk om til kjøttdeig og angrep dem med lakselus, og hadde lagt ut informasjon om dette på et nytt sosialt medium, som på en måte var en slags psykologisk journal, bare i Facebook-versjon. Hmm.. Litt rart.

Favorittdyr?

Elsker katter. Og ekorn, som dyr som jeg ikke kan få ta på men liker godt.

Favorittmat?

Sånne kinesiske dumplings er kanskje det aller beste.

Favorittsport?

Fotball!

Favoritt kjøretøy/transportmiddel?

Hadde en bil som jeg elska en gang i tiden, men en gang jeg var på ferie så gjorde pappa den om til spiker på bilhøggeriet. Ikke kjekt. Men den var favoritt!

Din livsfilosofi?

Hmm, har ikke noen konkret kanskje. Men må jo være noe sånn som å stå for noe, gunne på, være ærlig og prøve å være et best mulig menneske.

Har du et forhold til religion?

Ikke noe særlig. Kaller meg agnostiker, fordi jeg tenker at vi ikke vet noe om det. Synes ateister kan være vel så teite som sånne veldig misjonerende kristne. Liker at man tror på noe da, hvis man bruker det til å være et bedre menneske. Folk får holde på med sitt, så lenge det ikke går ut over andre!

Noe som du irriterer deg over?

Tror det blir stadig mindre, og det er jeg glad for. Var en periode der jeg kunne irritere meg mye over hva som helst. Men joda, jeg irriterer meg jo sterkt over Arbeiderpartiet for eksempel. Jeg mener de ødelegger tilliten til norsk venstreside som helhet, og jeg tenker jo det er fullstendig ødeleggende for samfunnet vårt. Dumt!

Noe du angrer på?

Neida, everything happens for a reason! Ikke at jeg ikke har gjort mye dumt, men jeg tenker kanskje at man gjorde vel det man måtte eller kunne, der og da, også kan heldigvis ting repareres.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk? Hvor oppdaterer du deg på musikk? Leser du musikktidsskrifter, hvilke? Papir eller skjerm? Nettsteder om musikk som du besøker ofte?

Jeg leser egentlig veldig lite om musikk, men sjekker jo ut Musikkmagasinet i blant! Og er jo alltid på jakt etter anmeldelser av plater som vi har gitt ut med Fysisk Format, plateselskapet jeg jobber i.

Har du noe forhold til Platebransjen?

Jeu, jeg jobber vel der! Forsåvidt. Men har ikke vært på så mye treff i platebransjen, hvis det finnes et..

Har du noen personer som har viktig for din musikksmak?

Erik Egenes, som jeg spiller med i Føkkefjord, må vel nevnes som nr. 1 her! Vi har jo mange av de samme idealene og begge er fra Flekkefjord, og vi vil kanskje litt det samme her i livet, på en måte. Med musikk i hvert fall. Så han har vist meg veldig mye greier som jeg liker.

En mentor som du har lært noe spesielt av?

Må også være Erik, men mentor er kanskje å ta litt i. Hehe. Men han har gjort og sagt noen ting som har vært viktige for meg med tanke på hvordan jeg skal jobbe med musikk. For eksempel er han veldig opptatt av og god på å la nye folk få sjansen, ikke bare jobbe med folk som allerede er etablert.

Hva inspirerer deg?

Det samme som begeistrer meg; folk som vil noe og som går for det! Og godhet, kanskje. Folk som er åpne og gir mye av seg selv. Blir alltid inspirert av det.

Favorittinstrument?

Jeg synes piano er det aller fineste, men gøyest å spille bass. Eller vent, fløyter er jeg også enormt svak for! Og trompet!! Fader.

Mer Plateprat:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙